NÁPOJE
Medzi typické nápoje patrila žinčica vyrobená z ovčieho mlieka, ktorá sa okrem kyslého mlieka podávala k bryndzovým haluškám. Na Slovensku je rozšíreným nápojom pivo a slovenské pivá majú vysokú kvalitu. V regiónoch, kde sa pestuje vinič je pohárik vína obvykle podávaný k jedlu. Tradične bývalo biele víno populárnejšie ako červené alebo ružové (s výnimkou niektorých regiónov) a sladké vína populárn
ejšie než suché, ale obidve tieto chute sa ako sa zdá menia. Tokajské víno z Tokaja patrí k najlepším zo známych odrôd. Značkovým vínom s tradíciou je aj červené víno Račianska frankovka. Z destilátov je typickou borovička alebo slivovica (Bošácka slivovica). Hriatô je typickým nápojom, ktorý Vás zahreje najmä v zime. Za posledných tridsať rokov sa zaviedla aj výroba brandy z vína v Malokarpatskej oblasti. „Karpatské brandy“ sa destiluje z odrodového vína Veltlínske zelené a neblenduje sa s inými odrodami. Na Slovensku býva zvykom pri príležitosti pozvania na rodinný obed či večeru alebo večierok priniesť fľašu vína alebo liehoviny.