Trhová reštaurácia
Priekopníkmi trhových reštaurácií sú Rakúsko a Švajčiarsko. V Rakúsku patri medzi najväčších prevádzkovateľov trhových reštaurácií (Markt Restaurant) spoločnosť Rosenberger. Vo Švajčiarsku je to spoločnosť Mővenpick , ktorá prevádzkuje reštaurácie pod názvom Marché Restaurant.
Trhová reštaurácia funguje na princípe voľného výberu (free flow). Široká ponuka teplých a studených jedál pripravených pred hosťom, zeleninových a ovocných šalátov, múčnikov, studených a teplých nápojov a ďalšieho tovaru je atraktívne usporiadaná v nákupnej zóne, kde sa hosť voľne pohybuje v prostredí plnom vizuálnych zážitkov, podnetov z hojnosti a bohatého výberu, ktoré motivujú k nákupu. Ponuka sa prezentuje podľa sortimentu v jednotlivých stánkoch, podobne ako na trhovisku (odtiaľ názov trhové reštaurácie). Hosť si svoju porciu jedla zostaví sám, niektoré druhy jedál pripravuje kuchár priamo pred jeho očami a zo surovín, ktoré sú vystavené na pultoch, čo pomáha vytvoriť pravú trhovú atmosféru. U hosťa rozhodujú v prvom rade jeho oči. Významný je aj spontánny kontakt so zamestnancami. Sortiment tovaru sa počas roka výrazne mení, usporadúvajú sa rôzne akcie v závislosti od ročného obdobia (Veľká noc, Jahodový sen, Tvarohové a jogurtové variácie). Trvajú spravidla 10 až 14 dní a majú u hostí veľký ohlas.
Veľká pozornosť sa venuje deťom, ktorým trhové reštaurácie ponúkajú osobitné služby, napríklad pri oslave narodenín. Spoločné hry, spev a aktívna účasť niektorého z pracovníkov reštaurácie umocňuje u detí zážitok z gastronómie.
Filozofia trhovej reštaurácie je založená na vysokej kvalite výrobkov a služieb, čerstvých surovinách (žiadne polotovary a mrazené potraviny), všestrannej hygiene, úslužnosti pracovníkov a priaznivom pomere ceny a hodnoty. Existujú tu dve formy konzumácie jedál: prvá má oddelenú nákupnú zónu od odbytového priestoru (reštaurácie). Pri tejto forme platí hosť za tovar pri pokladni, ktorá je pri východe z nákupnej zóny a odnáša si ho k stolu v odbytovej časti. Pri druhej forme hosť pri vstupe do trhovej reštaurácie dostane kartu, na ktorú sa zaznamenáva jeho nákup pri jednotlivých stánkoch. V nákupnej zóne sú aj stoly a stoličky kde hosť konzumuje jedlá a nápoje, ktoré si vybral. Za konzumáciu platí až v pokladni pri východe z reštaurácie.