Tematické hostiny
Prevádzkovateľov gastronomických zariadení vedie k organizovaniu tematických hostín predovšetkým snaha obohatiť svoju tradičnú ponuku. Nechcú však len potešiť svojich stálych klientov, ale aj získať nových. Tematické hostiny môžu byť zamerané na určitý sortiment surovín (husacie hody, morské špeciality), na región alebo krajinu (španielska, thajská alebo iná kuchyňa), na tému (večera na Titanicu, stredoveká kuchyňa, pirátska večera) alebo na snúbenie jedla a vína (večera Rizlingu rýnskeho).
Príkladom tematickej hostiny je reštaurácia Roland Caffé, ktorá pre svojich hostí pripravuje brazílske večere churrascaria de rodizio. V tomto prípade je zaujímavé nielen samotné jedlo, ale aj forma jeho podávania. Názov tematickej hostiny vznikol z dvoch slov, ktoré vyjadrujú princíp celého večera. Churasco, alebo brazílske barbecue, bolo tradičné jedlo gaučov – kovbojov z južnej Brazílie. Rodizio je zasa koliesko, z jednej strany zelené a z druhej červené, ktoré má každý hosť položené na stole. Ak je zelenou farbou hore znamená to pre personál pokyn, že gurmánska šou sa môže začať. Počas večere sa pasador (pôvodný názov obsluhujúceho personálu v portugalčine) pohybuje od stola k stolu a nosí na ražni alebo veľkom meči, rôzne druhy mäsa, ovocia a zeleniny. Každému návštevníkovi odreže plátok pochúťky na jeho tanier. Ak je hosť nasýtený, otočí koliesko červenou farbou nahor a to je signál pre pasadora, že má dosť alebo potrebuje pauzu.