Kvety – súčasť jedla
Nejde o žiaden nový „vynález“. Kvety boli súčasťou stravy našich predkov a niektoré reštaurácie ich znova „objavili“ a s úspechom ich ponúkajú hosťom. Kvety patria k zážitkovej gastronómii. Možno ich použiť na zdobenie jedál alebo sa používajú na dochucovanie pokrmov a nápojov. V Japonsku a Číne sa kvety konzumujú už tisícky rokov. Preto výrazný záujem o jedlé kvety spôsobil aj rozšírenie orientálnej kuchyne do celého sveta. Mnohé jedlé kvety majú porovnateľné množstvo vitamínov ako zelenina alebo ovocie, sú nízko kalorické a obsahujú prírodné antioxidanty. Jedlé kvety spravidla predstavujú špeciálne pestované kvety bez chemických postrekov, či umelých hnojív. V gastronómii možno použiť: sedmokrásky, fialky, púpavy, levandule, ruže, kapucínky, petúnie, muškáty, nechtíky, chryzantémy, kvety byliniek a ovocných stromov. Niektoré reštaurácie a bary využívajú kvety aj v miešaných nápojoch. Výhodou jedlých kvetov je, že spĺňajú nielen prísne kritériá modernej gastronómie, ale poskytujú hosťovi aj nevšedný zážitok pri konzumácii.