Carving
Aj keď carving (vyrezávanie) mnoho ľudí spája s lyžovaním, v poslednom čase sa uplatňuje aj vo svetovej gastronómii. Ide o vyrezávanie ovocia, zeleniny a vytváranie rôznych „umeleckých diel“ (sošky, zmenšeniny) z ľadu, čokolády, syru, cesta alebo masla. Carving sa dostal na európske stoly z Thajska a Číny. Najznámejšími a najnadanejšími propagátormi carvingu v Európe sa stali Taliani. Produkty carvingu nie sú určené priamo na konzumáciu, slúžia najmä na dekoráciu slávnostnej tabule, ako súťažný či výstavný exponát. Spoločnosti organizujúce svoje firemné podujatia objednávajú u kuchárov vyrezávanie loga firmy do ovocia alebo zeleniny. Na Slovensku sa najčastejšie v rámci carvingu využíva ovocie a zelenina. Na vyrezávanie možno využiť široké spektrum rôznych druhov ovocia a zeleniny (reďkovky, jablká, kaleráby, mango, papája, pór, mrkva, paradajky, hrušky, uhorky, baklažán, ananás, melóny, tekvice). Z nich možno vyrezať rôzne podoby kvetov, motýľov, reliéfov, sošiek.